Havas Ferenc emlékdíj

A Magyar Nemzeti Balett Alapítvány mentorprogramja

2008-ban egy tánc szerető idős úr -Csáki József- azzal a nemes szándékkal kereste meg a Magyar Táncművészeti Főiskola akkori vezetőségét, hogy szeretné valamilyen formában támogatni a főiskola fiatal tehetségeit. Ekkor hozta létre a Magyar Nemzeti Balett Kossuth díjas balettművészéről, az Operaház Örökös tagjáról, ikonjáról elnevezett emlékdíjat.

Az alapító, Csáki József 2009. November 16-án bekövetkezett halála után a mentorprogram, ezáltal a díj átadása szünetelt.

Három évvel később, 2012-ben a fiatal pályakezdő táncművész, Csizmadia Tamás, – aki 2008-ban elsőként vehette át a Havas Ferenc emlékdíjat – fontosnak tartotta, hogy a díj tovább éljen. Felkarolta és újjáélesztette a mentorprogramot. Úgy érezte, ezzel fejezheti ki leginkább a köszönetét, tiszteletét a díj alapítójának és egyben így őrizheti meg leginkább Havas Ferenc emlékét. Szívügye a fiatal tehetségek gondozása, ezért kezdetben saját forrásból minden évben a Magyar Táncművészeti Főiskola (2017.02.01-től Magyar Táncművészeti Egyetem) végzős hallgatói közül neves művészekből álló szakmai kuratórium döntött a díjazottak személyéről. Tagjai: Csizmadia Tamás táncművész és balettmester, Kozmér Alexandra Harangozó díjas táncművész és Oláh Zoltán Kossuth- és Harangozó díjas táncművész, balettmester a Magyar Nemzeti Balett Alapítvány jelenlegi elnöke.

A 20 éve működő Magyar Nemzeti Balett Alapítvány célkitűzései között szerepel a fiatal tehetségek támogatása. “Fontosnak tartjuk, hogy egyengessük a jövő leendő táncművészeit, értékeljük és jutalmazzuk a legjobbakat és emlékezzünk a múltra, nagyjainkra. Havas Ferenc számunkra képviseli a pályába vetett hitet, a szívből való táncolás örömét. Igazi példakép, aki a szakmai elismertsége mellett alázatos művész maradt, aki örömét lelte abban, hogy átadja tudását a fiatal generációnak. Megtiszteltetés, hogy 2017-től az Alapítvány viheti tovább a Havas Ferenc emlékdíj szép hagyományát, Csizmadia Tamás mentorprogramjának további támogatását.” nyilatkozta Hágai Katalin, Kossuth díjas táncművész az alapítvány egykori elnöke.

2017-ben, 2018-ban és 2019-ben a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Táncművészeti Kollégiuma részére benyújtott és elnyert pályázatok lehetővé tették a díj átadását azóta a Magyar Táncművészeti Egyetem támogatásával és a Magyar Nemzeti Balett gondozásában tovább él a díj.