A pályázat

2016 első felében a “Kulturális és természeti örökség megőrzése, megújítása” programterületen belül, a “Kortárs előadó-művészeti együttműködések előmozdítására” címen meghirdetett pályázatra a Magyar Nemzeti Balett Alapítvány sikeres pályázatot nyújtott be, “Norvég-magyar balettkurzus a Magyar Táncművészeti Főiskolán”címmel.

A projekt támogatója az EGT Alapok. 

Az EGT Alap és a Norvég Alap Norvégia, Izland és Liechtenstein, mint donor országok által létrehozott finanszírozási mechanizmus. A donor országok az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagjai, azonban nem tagjai az Európai Uniónak. Ennek következtében nem járulnak hozzá pénzügyileg az EU közös politikáihoz, viszont az Európai Gazdasági Térség országai közti különbségek kiegyenlítését a szolidaritás jegyében e külön támogatási alapokkal segítik. Az EGT és a Norvég Alap átfogó céljai a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, valamint a kétoldalú kapcsolatok erősítése a donor országok és a kedvezményezett országok között. A Norvég Alap kedvezményezett országai az EU-hoz 2004 óta csatlakozott 12 tagállam, köztük Magyarország. Az EGT Alap keretében e 12 országon kívül továbbá támogatásban részesül Görögország, Spanyolország és Portugália is.

Magyarország a donor országokkal közösen tizenkét olyan területet határozott meg, amelyek fejlesztéséhez a donorok hozzá kívánnak járulni. A kulturális és művészeti sokszínűség előmozdítása az európai kulturális örökségen belül (Program Area 17), a fenntartható helyi közösségek támogatása és a társadalmi kohézió erősítése az EGT Finanszírozási Mechanizmus fontos célkitűzése Magyarországon és 14 támogatott országban.

Az EGT Alapok e programterületének keretében, a kulturális sokszínűség előmozdítását az előadó-művészet terén létrejövő együttműködések kialakításával, szakmai hálózatok építésével, kulturális termékek terjesztése által kívánja elérni, képzési programok, tanulmányutak, workshopok, szakmai platformok megvalósításán és támogatásán keresztül.

A kulturális és művészeti sokszínűség előmozdítása az európai kulturális örökségen belül (Program Area 17), a fenntartható helyi közösségek támogatása és a társadalmi kohézió erősítése az EGT Finanszírozási Mechanizmus fontos célkitűzése Magyarországon és 14 támogatott országban. Az EGT Alap Norvégia, Izland és Liechtenstein, mint donor országok által létrehozott finanszírozási mechanizmus.

Ehhez a célhoz illeszkedett a Magyar Nemzeti Balett Alapítvány (MNBA) kezdeményezése, melyben a Magyar Táncművészeti Főiskolával (MTF), 2017 februártól Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) közösen egy Norvég-Magyar balettkurzust valósított meg, nemcsak norvég és magyar, de szlovén és német közreműködőkkel.

A pályázat pontos megnevezése:

Az EGT Finanszírozási Mechanizmus Kulturális és természeti örökség megőrzése, megújítása programján belül

A kulturális és a művészeti sokszínűség előmozdítása az európai kulturális örökségen belül

című programterület

Kortárs előadó-művészeti együttműködések előmozdítása

c. intézkedéséhez

Kódszám: HU07PA17-B1-2014

Projekt azonosítószáma HU07-0240-B1-2016
Projektcíme Kortárs előadó-művészeti együttműködések előmozdítása
A projekt: Norvég-magyar balettkurzus a Magyar Táncművészeti Főiskolán
Kedvezményezett intézmény neve Magyar Nemzeti Balett Alapítvány
Tervezett költségvetés 11 millió forint, amelynek 90 %-az EGT Alapok támogatása