Tevékenység

A Magyar Nemzeti Balett Alapítvány tevékenysége

A célkitűzésnek megfelelően az Alapítvány a rendelkezésre álló teljes vagyonából, főként pályázatokon elnyert pénzekből és szponzori adományokból az alábbi tevékenységeket végzi:

a./ új bemutatók létrehozása,

b./ hazai és külföldi vendégművészek, mesterek fogadása,

c./ hazai művészek bel- és külföldi vendégszereplésének-, tanulmányutjainak szervezése, azok lebonyolítása,

d./ fiatal tehetségek támogatása,

e./ könyvek, zenei és más anyagok kiadása, felvétele, művészeti propaganda anyagok kiadása,

f./ a művészek általános kondíció-fejlesztésének, rehabilitációjuknak elősegítése,

g/    a koreográfusi műhelymunka támogatása, a koreográfus stúdió évenkénti új produkcióinak bemutatása,

h/ esetenként támogatást nyújt olyan művészek részére is, akik aktív pályafutásukat már befejezték és a támogatásra rászorulnak

Az Alapítvány a céljaival összefüggésben könyveket, időszaki szakmai folyóiratokat, lapokat és zenei kiadványokat /video, CD, minidisk, audio felvétel/ adhat ki. Az Alapítvány a Magyar Nemzeti Balett tagjainak menedzselése, szakmai fejlődése érdekében ügynöki tevékenységet végez, új bemutatókat, kiállításokat, rendezvényeket szervez és bonyolít le.

Az alapítás óta a Magyar Nemzeti Balett Alapítvány a következő főbb tevékenységeket végezte:

(a teljesség igénye nélkül):

 1. Kortárs Koreográfus Esteket szervezett (Ifjú Koreográfusok Estek)
  • 1999 – „Szarkazmus”
  • 2000 – „Millenniumi tavasz”
  • 2001 – „Millenniumi nyár”
  • 2002 – „Millenniumi ősz”
  • 2003 – „Jubileumi Gála”
  • 2004 – „Megmérettetve”
  • 2005 – „Új utakon”
  • 2006 – „Klasszikus alapokon”
  • 2007 – „Lépésről lépésre..”
  • 2008 – „X. Jubileumi előadás”
  • 2010 – „Új évtized”
  • 2011 – „Tovább…”
  • 2012 – „Csak táncolunk…”
  • 2013 – „Kortárs Koreográfusok Estje XIV.”
  • 2014 –  „Kortárs Koreográfusok Estje XV.”
 2. Önálló esteket szervezett a legsikeresebb kortárs darabokból;
  • 2002 – „ Millenniumi Gála” (Várszínház)
  • 2002 – „Kitörés…” (Millenáris Park)
  • 2014 –  „XV. Jubileumi Gálaest”
 3. Előadás sorozatokat szervezett klasszikus darabok részleteiből és kortárs darabokból – . „A Magyar Nemzeti Balett színei – klasszikustól a modernig” címen; helyszín:Művészetek Palotája Fesztivál Színházban (14 előadás 2006-2008 között) és Siófokon, 2009-ben, a Siófoki Tavaszi Fesztiválon.
 4. Menedzselte a legsikeresebb darabok vidéki és külföldi bemutatásait;A koreográfusi műhelymunka során létrejött darabok előadásra kerültek nemcsak a vidéki (Kecskemét, Győr, Tata) turnékon, hanem a Magyar Állami Operaház, a Thália Színház színpadán és egyéb, nemzetközileg ismert táncszínpadon is (Bécs, Kanada, Finnország, Portugália, Prága, Olaszország stb.).
 5. Menedzselte a sikeres koreográfiák nemzetközi megmérettetését:
  • 2002-ben az Olaszországban (Vignaledzana) rendezett nemzetközi koreográfusi verseny első helyezettje lett Andrea P. Merlo „Lennon Suite” c. alkotása;
  • 2003. nyarán a kanadai (Saint-Sauveur) nemzetközi koreográfusi versenyen lett az első helyezett Venekei Marianna „II. Fejezet” c. műve;
  • Lukács András a Stúdió Együttesen kívül az elmúlt években már a Győri Balettnek, a Táncművészeti Főiskolának, és legutóbb a Bécsi Operaháznak is koreografált darabokat. Az 1999-ben készített „Eszeveszetten c. darabját 2000-ben előadták a Világsztárok az Operában gálán; a „Connection”, az „Elégia”, a „Levél Martha Grahamnek”, az „Örvény” c. koreografái pedig gyakran szerepelnek a táncszínpadok műsorain, hazánkban és külföldön egyaránt. 2005-ben Harangozó díjat kapott. A Magyar Állami Operaház felkérésére2010-ben kibővítette az „Örvény” c. darabját egyfelvonásossá.
  • 2005-ben Lukács András és Andrea Paolini Merlo kortárs darabjaikkal részt vettek Stuttgartbana „Noverre Gesellschaft” Kortárs Koreográfusi esten;
  • 2007-ben az AISACS „Liliana Merlo” és a Primo Ricitelli meghívta a Kortárs Koreográfusok estjén készült modern koreográfiákat Olaszországba, Teramoba, egy önálló estet biztosítva;
  • 2008-ban Bajári Levente – Dario Marionelli: „Way of Words” c. koreográfiája szervezői különdíjat kapott a donyecki Balettsztárok Fesztiválján;
  • 2008-ban a „Noverre Gesellschaft” 50. évfordulójára rendezett előadásra kapott meghívást Andrea Paolini Merlo (Ligeti György zenéjére készített) „Métamorphoses Nocturnes” c. darabja, amely méltán vívta ki a közönség és a kritikusok elismerését;
  • 2008-ban Bajári Levente – Gergely Attila: Point c. darabja a Világsztárok Balettgála előadásán;
  • 2010-ben bemutatták a Szlovák Nemzeti Színházban („Bratislava Ballet Gala” 2010) és a Miami XV. Nemzetközi Balett Fesztivál keretében Andrea Paolini Merlo – Ligeti György: „Academic Fragments” c. darabját;
  • 2011. augusztus 18.-án a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon – élőzene kísérettel – került bemutatásra Nadrea Paolini Merlo – Ligeti György: „Metamorphoses Nocturnes” c. darabja;
  • 2011. novemberében Bajári Levente – Dario Marionelli: „Way of Words” c. darabja Csehországban, majd 2012. januárjában a párizsi gálán is bemutatásra került, magyar táncművészek fellépésével.
  • 2013.júniusában Bajári Levente-Pazár Krisztina három koreográfiájából táncfilmet forgattak Phinixben egy amerikai operatőr felkérésére. ( Way of Words, Point, Flow ); 2013. augusztusában Jakartában ( Indonézia ) léptek fel egy jótékonysági Gálaműsoron.
  • 2014. Bajári Levente és Pazár Krisztina Lettországban és Rigában léptek fel nemzetközi Balett Gálán. ( Point )
 6. Lehetőségéhez mérten támogatta operaházi új produkciók létrejöttét (így pl. a „Sylvia”, „Az ember tragédiája”, a „Wolfgang AMADEUS Mozart”, a „Hófehérke és a hét törpe” stb. c. balettek esetében).
 7. Megszervezte és teljes pénzügyi lebonyolítását intézte Bartók Béla – Pártay Lilla: Concerto c. balett premierjének (A Magyar Millennium Kormánybiztos Hivatala pályázati támogatásából– 2001-2002). 
 8. Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Állami Operaházzal Margaret Mitchell:  Elfújta a szél c. regénye alapján, Antonin Dvořak zenéjének (szimfóniák és kamaraművek) felhasználásával készült, Pártay Lilla Kossuth díjas, Kiváló és Érdemes művész által koreografált 3 felvonásos balett világpremierjének közös rendezvényként való létrejöttére (Premier időpontja: 2007. március 23.-a és 24.-e). Az Alapítvány az ősbemutató létrejöttét az egyes költségek közvetlen viselésével támogatta. Megrendelte és finanszírozta a produkció (az NKA pályázati összeggel nem finanszírozott) díszleteihez szükséges anyagokat, valamint viselte azok elkészítésének bérmunka költségeit. Az Alapítvány támogatásával finanszírozott díszletek az Alapítvány tulajdonát képezik.
 9. Menedzselte és bonyolította a Bartók Béla-Pártay Lilla: Concerto c. egyfelvonásos balettjének a részvételét a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon (2002. június 16).
 10. Szervezi, bonyolítja és lehetőségéhez mérten támogatja külföldi balettmesterek fogadását (pl. Myriam Naisy 1999, Vlagyimir Cukanov 2000, George Bodnarciuc 2002, Juhanni Teresvouri 2006).
 11. Támogatta a  fiatal, tehetséges művészek továbbképzését (Andrea P. Merlo tanulmányútját a Laban modern táncművészeti iskolában, Londonban, 2003-ban; Szegő András kurzuson való részvételét az amerikai Dance Company (Miami) együttesénél), több esetben tanulmányi ösztöndíj fizetésével is (Kun Attila 4 hetes tanulmányútját – Madridi Ullate együttesnél 1999-ben; Bajári Levente, Bokor Zsuzsanna, szentpétervári tanulmányútját a Kirov Balettnél; Popova Aleszja , felkészülését a Don Quijote c. balett címszerepére a szentpétervári Kirov balettnél).
 12. Elősegítette fiatal tehetségek és balettmesterük részvételét nemzetközi fesztiválokon, balett versenyeken (pl. a XVIII. Havannai Nemzetközi Balett Fesztivál 2002.).
 13. Megalapította a „Premi-air” c. időszaki szakmailapot (a NKÖM 3.4.1/332/1999. szám alatt vett nyilvántartásba), amit az Alapítvány éveken keresztül ki is adott, évi 3-4 alkalommal.
 14. Kiadta Pásztor Vera: Az én kék madaram c. könyvét (2002-ben).
 15. Fotókiállítást szervezett Duo címmel a Nemzeti Táncszínházban Andrea Paolini Merlo és Papp Tibor tánc fotóiból ( 2014 május )
 16. Szervezte, menedzselte és bonyolította a Liszt Emlékest Pártay Lillakoreográfiáival című előadást, amely a Nemzeti Táncszínház előadásaként a Müpa Fesztiválszínházában került bemutatásra 2016. szeptember 21.-én. Az Estet a Magyar Művészeti Akadémia és az NKA támogatta.
 17. „Norvég-magyar balettkurzus a Magyar Táncművészeti Főiskolán” című  nyertes pályázatnakköszönhetően két hétig tartó intenzív nemzetközi balettkurzust szervezett.A projektet az EGT Alapok támogatta(2017. febr. 11.-24 )
 18. Havas Ferenc Emlékdíj kezelését 2016.-tól az Alapítvány ösztöndíj programként magára vállalta. A Magyar Táncművészeti Egyetem tehetséges végzős hallgatóinak ítélik oda minden évben az erre kijelölt kuratórium.
  2017, 2018 és 2019-ben az NKA támogatásának köszönhetően adta át.