2018-as díjazottak

2018-ban a két díjazott: Bozsányi Liliána és Somai Edvin

2018 szeptember 2-án került sor az emlékdíj átadására, a Magyar Táncművészeti Egyetem évnyitóján. Az idei év díjazottjai Bozsányi Liliána és Somai Edvin a balettművész szak végzős hallgatói boldogan vették át az oklevelet és Havas Ferencet ábrázoló bronz plakettet. Liliána és Edvin az elmúlt években bebizonyították kitartásukat, elkötelezédősőket a táncművészet iránt. Semmi nem tántoríthatta el őket céljuktól, a táncművész diploma megszerzésétől. A kuratórium tagjai immár több éve jelen vannak az iskola életében, így nem csak az utolsó évesek, hanem a fiatalabb generáció tagjait is figyelemmel kísérik. Ebből kifolyólag egyre megalapozottabban teszik le a voksukat egyes hallgatók mellett amikor újabb díjazottat kell választani, hiszen végigkísérik a hallgatókat a tanulási, érési folyamatokon. Liliána és Edvin is azok közé a növendékek közé tartoznak akik több éves kitartó odaadó munkájuk elismeréseként kaphatták meg ezt az elismerést.

A 2017-es évben – a Csikai Márta szobrászművész által alkotott Emlékplakett mellett- az NKA Táncművészeti Kollégiumának támogatásával először egészülhetett ki a Havas Ferenc emlékdíj a díjazottakról készült image filmmel. Delbó Balázs az előző évhez hasonlóan újabb minőségi video anyagot készített, mely tükrözi a díjazottak szakmai tudását, erősségeit, kiemelve az egyéniségüket. Az elkészült videók megtekinthetők az alapítvány honlapján és az emlékdíj youtube csatornáján.

2019. június 29-én az Operett színház adott otthont az egyetem művészképzős klasszikus balett szakirányú hallgatói vizsgaelőadásának. Liliánának és Edvinnek is lehetősége nyílt a klasszikus balett tudásuk mellett modern koreográfusok darabjaiban is megmutatniuk magukat. Az első felvonásban Barna Mónika évfolyamvezető balettmester Esmeralda svitjében táncoltak szóló szerepeket. Koncertszámként Liliána Kalmár Attila Töredékek című triójában, Edvin Asaf Messerer Tavaszi áradás kettősében lépet színpadra. A harmadik felvonásban Igor Kirov kifejezetten a végzős évfolyam számára készített darabjában, az Untold story-ban közreműködtek. Liliána színpadi kisugárzásával, Edvin precíz partnermunkájával hívta fel a nézők és a vizsgabizottság figyelmét. A sikeres záróvizsgát követően, Liliána a következő évadtól a Pécsi Balett társulatának tagja lesz, míg Edvin ösztöndíjasként a dresdai Palucca Hochschule für Tanz végzős évfolyamához csatlakozik. 

Bozsányi Liliána gondolatai az emlékdíjról:

“Számomra a Havas Ferenc Emlékdíj nagyon nagy löketet adott az utolsó év kezdéséhez. Pont egy sérülésen voltam túl, így nem éreztem magamban elég motivációt, de ettől függetlenül kitartóan és szorgalmasan dolgoztam az előző évben….Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy én is a díjazottak közé kerülhettem és a “kiscsalád” részévé váltam. Az elismerésen kívül Csizmadia Tamás támogatását és figyelmét is elnyertük, egész évben számíthattunk a segítségére. Ezt utólag is hálásan köszönöm neki, hiszen a nehéz pillanatokban is mellettünk állt. A kilencedik évfolyam sorsdöntő egy táncművész hallgató számára. Először a képesitő vizsga, majd a vizsgakoncert. Az ember mindig igyekszik kihozni magából a maximumot, de mint tudjuk, ez sokszor nem lehetséges, azonban a Havas Ferenc Emlékdíjhoz hasonló elismerésekből rengeteg energiát lehet meríteni. Így szeretném én is megköszönni mind azt amit a díj által kaptam.”

Somai Edvin gondolatai az emlékdíjról:

“A Havas Ferenc emlékdíj számomra a feltétlen bizalmat jelenti. Csodálatos művészek bizalmát, akik mindenek előtt csodálatos emberek. Megajándékoztak bizalmukkal, ami hatalmas löketet és erőt adott az utolsó évhez. Ahogy ezt már sokan megfogalmazták előttem, a mi esetünkben nem a díj a fontos hanem a “Havas-család”, amelynek örökre részesévé válsz. Egy olyan második család ez, amely bárhol is légy, bármit is csinálj támogatni fog. Szívből kívánom mindenkinek, hogy tapasztalja meg ezt az érzést.”