2017-es díjazottak

2017-es évben a két díjazott: Pretzer Zsuzsanna és Afrodith Vassilakopoulou

Mindketten kitűnő színpadi érzékkel megáldott táncművész jelöltek, kitartó és alázatos munkával jutottak el az iskola utolsó évéig. Eddigi erőfeszítéseiket elismervén, valamint további ösztönzés céljából a kuratórium egyhangúan választotta őket az emlékdíjra.

2017. 09.01.-én ünnepélyes keretek között adtuk át az emlékdíjat a Magyar Táncművészeti Főiskola ( 2018.02.01.- től Magyar Táncművészeti Egyetem) évnyitó ünnepségén. Meghatódva vették át az elismerést Csizmadia Tamástól a mentorprogramunk vezetőjétől.

A 2017/18-as tanév során figyelemmel kísértük e két fiatal művész hallgató munkáját, életét  Akár szakmai, akár magánjellegű gondjaik adódtak,  segítettük őket. Egy végzős táncművész hallgató számára a sikeres vizsgák mellett a legfontosabb, hogy az iskola elvégzése után el tudjon helyezkedni a pályán. A legtöbb társulat a személyes meghallgatás előtt videó anyagot is kér a jelentkezőktől.

Az első benyomás meghatározó lehet, ezért nagyon fontos, a minőségi videó anyag összeállítása, amely bemutatja a  jelentkező szakmai tudását, erősségeit és tükrözi az  egyéniségét. A két tehetséges hallgatónak erre saját lehetősége nem lett volna. Delbó Balázs a Magyar Nemzeti Balett és a Bécsi Operaház balettegyüttesének egykori szólistája immár saját vállalkozásán keresztül többek között ilyen promó videók készítésével is foglalkozik. A 2017-es évben – a Csikai Márta szobrászművész által alkotott Emlékplakett mellett- először egészülhetett ki a Havas Ferenc emlékdíj a díjazottakról készült promóciós videóval  az NKA Táncművészeti Kollégiumának támogatásának köszönhetően..

2018.06.22.-én a Művészetek Palotájában mindketten sikeres vizsgát tettek, de ami ennél fontosabb, mindketten megtalálták a helyüket a pályán. Zsuzsanna jelenleg Izrealben, Afrodithi pedig Csehországban kezdte meg pályafutását.

Prezter Zsuzsanna gondolatai az emlékdíjról:

“Amikor először hallottam a díjról, nagyon megtetszett ez a kezdeményezés. Ahogy teltek az évek, megfigyelhettem, hogy az utolsó évfolyamból kik kapják a díjakat. Mindig egyetértettem a választással, hiszen azokban a fiatalokban tényleg volt valami plusz, amitől érdekesebbek, többek voltak a társaiknál. Ami még feltünt  hogy akik kiérdemlik ezt a díjat, azok nem csak egy elismerést kapnak ezzel, hanem a legnehezebb utolsó évben egy kis családot is, akikre bármikor számíthatnak. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy megkaphattam ezt a díjat. Egyfajta löketet kaptam, ami mindvégig motivált az egész év során. Egyfajta pozitív megerősítés volt számomra, hogy jó úton haladok a vágyaim megvalósításában. Ez úton is szeretnék köszönetet mondani, amiért én kaphattam meg ezt az emlékdíjat és szeretnék sok sikert kívánni a következő új családtagoknak!”

Afrodith Vassilakopoulou gondolatai az emlékdíjról:

“Little family” as we call it, describes well the feeling of support and respect that I feel since given this award. First of all you have always been there for us whenever we needed it. For example when I had difficulties with my foot injury you would always help by finding a physio or doctor. Moreover, the help for creating audition videos was extremely beneficial because it gave a more professional and positive appearance in the companies I auditioned. The money we where given helped me travel to auditions and made this period of my life easier. I am very glad to have been given this prize and I am more happy because it definitely served its purpose! I hope that this award will continue to help young people pursue their dreams and provide them with support and guidance as it provided me!”